لوله کشی ساختمان از جمله موارد و قوانین مهمی میباشد که در لولهکشی و تأسیسات ساحتمان باید به آن دقت زیادی شود. بیدقتی به این قوانین و نکات ممکن است یک فاجعه به همراه داشته باشد، چون یک لولهکشی غیر اصولی در درجه اول موجب نابودی بنای ساختمان و بعد زیبایی ساختمان خواهد شد و حتی تخریب و بازسازی مجدد لولهکشی و تأسیسات ساختمان موجب از بین رفتن آسایش و آرامش ساکنان ساختمان میشود.
بکارگیری لولههای استاندارد در لولهکشی ساختمان
از نکات مهم لوله کشی ساختمان که باید به آن توجه کامل داشته باشیم، استفاده کردن از مصالح و لولههای مرغوب و بادوام است. سوال اساسی این است که چه نوع لوله هایی برای انجام کار بهترین میباشند؟
میتوانیم بگوییم که بهترین لولهها، لولههای سبز یا سفید هستند که به آنها لولههای «پلی پروپیلن»، لولههای تک لایه و یا لولههای PP هم اطلاق میشود. در بدو ورود این لولهها به رنگ سبز به بازار عرضه شدند، اما با گدشت زمان و بررسی این لولهها سازندگان متوجه شدند که رنگ سبز لولهها موجب تغییر رنگ و مزه آب آشامیدنی میشود. به همین خاطر است که امروزه به جای رنگ سبز، رنگ سفید آنها در بازار عرضه شده است تا تغییر رنگ و مزه آب را به همراه نداشته باشد. این لولهها قابلیت تحمل دمای ۲۰ درجه سانتیگراد را ۲۰ بار و در دمای ۸۵ درجه را ۱۰ بار فشار دارد.
چگونه همیشه فشار آب مناسب داشته باشیم؟
از دیگر نکات قابل توجه در لوله کشی ساختمان داشتن آب با فشار مناسب و بالا مخصوصا در سرویسهای بهداشتی و حمام میباشد. به این نکته توجه داشته باشید که طراحی و اجرای لولهکشی باید به گونهای باشد که همیشه به آب پرفشار دسترسی کامل داشته باشیم.
بکاربردن مسیرهای کوتاه برای لولهکشی ساختمان
بهتر است که انشعابات مربوط به لولهکشی سرد و گرم داخل ساختمان تا حد امکان کوتاه نصب شده باشند. افراد متخصص معتقدند در یک لولهکشی استاندارد و اصولی انشعابات بیجا نباید باشد و به طور کامل در مسیر کوتاه و مختصر و مفید نصب شوند. زیرا لولهکشیهای کوتاه و مستقیم در برابر فشار آب استقامت بیشتری نشان میدهند و چنانچه دچار مشکلاتی مثل نشتی یا شکستگی شدند، راحتتر و سریعتر میتوانید آنها را تعمیر کنید.
طراحی لولهکشی ساختمان به صورت موازی
یکی دیگر از نکات قابل توجه در لوله کشی ساختمان که باید به آن دقت کرد، مسالهی طراحی لولهها به صورت موازی است. بهتر است که لولههای آب سرد و گرم را کاملا به صورت موازی کنارهم قرار دهید. این کار باعث میشود تا روند بازرسی و عیبیابی در آنها سریعتر صورت گیرد. مهمترین نکته در این مورد این است که فاصلهی لولههای موازی آب سرد و گرم باید استاندارد باشد و در فاصله ای استاندارد کنار هم موازی قرار بگیرند که این استاندارد برای منازل مسکونی و اداری، فاصله بین لوله آب سرد و گرم در یک خط لولهکشی حداقل ۵ سانتیمتر و حداکثر ۱۰ سانتیمتر تعیین شده است.

مکان مناسب برای لولهها در لولهکشی ساختمان کجاست؟
نباید به هیچ عنوان، لولهها را در کف ساختمان نصب کنید. چون دیگر لولهها در دسترس نیستند و تعمیر آنها در صورت پوسیدگی و یا شگستگی و نشتی و… بسیار سخت و مشکل خواهد بود. نصب اصولی لولهها در جای درست، در نزدیک دیوارها، تیغههای ساختمان و سقف یکی دیگر از اصول و نکات لوله کشی ساختمان میباشد که در طراحی و اجرا باید به آن دقت کافی داشت.
فاصله مناسب میان لولههای فاضلاب و لولهکشی بهداشتی ساختمان چقدر است؟
توجه به مسیر لوله فاضلاب یکی دیگر از نکات لوله کشی در ساختمان است که باید به آن توجه داشته باشیم. طبق آخرین استانداردهای تعیین شده توسط سازمان آب و فاضلاب کشور، برای فاصله بین لولهکشی آب بهداشتی ساختمان و لوله فاضلاب لازم است فاصلهی حداقل نیم متر یا ۵۰ سانتیمتر در نظر بگیرید.
با توجه به نکته ذکر شده، سعی کنید مسیر لولهکشی سرد و گرم ساختمان را از مسیر لوله فاضلاب دور در نظر بگیرید. گاهی لازم است تا نحوه چیدمان لوله را تغییر دهید. در این موارد لازم است تا بازرس، فاصله و یا چیدمان را مورد بررسی قرار دهد.
انشعابات لولههای ساختمان در چه مکانی باید قرار بگیرند؟
طبق استانداردهای تعیین شده از سوی سازمان آب و فاضلاب کشور، لولهکشی ساختمان باید از محلهایی مانند (دودکش، کانال کولر، اتاق ترانسفورماتور، اتاق تابلوی برق و چاه آسانسور) دورتر نصب شده باشند. پس بهتر است در هنگام طراحی نقشه انشعابات لولههای سرد و گرم از محلهای گفته شده دقت لازم به عمل آید تا در اینگونه مکان ها نصب نشوند. نکته دیگر اینکه ،مسیر لوله آب بهداشتی ساختمان نباید از محلهایی مثل درها و پنجرههای ساختمان عبور کند گذر لولههای آب سرد و گرم از محلهایی که به آنها اشاره کردیم باعث میشود تا اختلال در باز و بسته شدن درها و پنجرهها و… بوجود بیاید.
ارتفاع لوله ها از کف خانه در لولهکشی ساختمان چه اندازه مناسب است؟
گاهی در لولهکشی سرد و گرم ساختمان لازم است تا ارتفاع لولهها را از کف ساختمان افزایش داده و تا زیر سقف ببرید. در این هنگام باید به نوع سقف و مصالحی که در ساخت به کار رفته دقت بیشتری داشته باشید. چنانچه لازم است تا انشعابات لوله آب سرد و گرم ساختمان را از زیر سقف عبور دهید، بهتر است حداکثر ارتفاع را در نظر بگیرید. اینکار وقتی که سقف کاذب دارید، اهمیت زیادی پیدا میکند و لازم است تا فاصله لولهها تا سقف کاذب حداقل ۷ سانتیمتر در نطر گرفته بشود.
کاربرد سینی قطرهگیر در لولهکشی ساختمان چگونه است؟
در بعضی از موارد نادر مجبور خواهید شد تا لولهها را از مسیر عبور سیم برق یا تابلوی کنتور برق عبور دهید. در چنین مواردی میتوانید از سینی قطرهگیر در زیر لولهها استفاده کنید.
طی کردن مراحل لولهکشی ساختمان با هماهنگی بازرس
لازم است تا تمامی مراحل لولهکشی ساختمان تحت نظارت بازرس و مطابق قوانین و نکات لوله کشی ساختمان صورت پذیرد. پس لازم است تا نقشه لولهکشی آب ساختمان را در ابتدای کار به بازرس نشان دهید و تأیید اولیه را از بازرس کسب کنید و بعد اقدام به نصب کنید. قبل از اجرای لولهکشی، تمام سوراخها، محل گذر لولهها و… لازم است توسط بازرس بررسی و تایید شود. چنانچه در طول اجرا بازرس نظارت داشته باشد بسیار بهتر خواهد بود.