لازم است تا اجرای لوله کشی فاضلاب با رعایت اصول و با در نظر گرفتن شیب مناسب انجام گیرد تا در زمان تخلیه فضولات در آن به مشکل برنخوریم و باعث ایجاد بوی نامطبوع از لولهها به درون ساختمان نشود. پس لازم است تا طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان به دست افراد متخصص انجام شود تا از بوجود آمدن مشکلات بعدی و گرفتگی لولهها در زمان کوتاه جلوگیری شود.
نکاتی راجع به انتخاب لوله مناسب در لوله کشی فاضلاب
باید برای خارج شدن آبهای آلوده و مصرفی در منزل شما سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان با اصولی ترین و استانداردترین روش انجام گیرد. خارج شدن فضولات با سرعت مناسب به درون فاضلاب، عدم استشمام بوی نامطبوع و دقت به مسیر لوله کشی، همه و همه فقط با رعایت اصول لوله کشی فاضلاب شهری امکانپذیر خواهد بود. اولین نکته ای که لازم است تا در مورد اجرای لوله کشی فاضلاب به آن توجه شود، انتخاب جنس لوله برای استفاده میباشد. امروزه لولههای متفاوت با جنس و ضخامت و کاربردهای متفاوت برای لوله کشی فاضلاب ساختمان در بازار عرضه شدهاند. به عنوان مثال لولههایی از جنس چدن، آهن، پلی اتیلن، سفال، پلاستیک و سیمان که هر کدام برای استفاده در شرایط خاصی طراحی شدهاند و دارای مزایا و معایب خاص خودشان هستند.
اگر تمایل دارید تا لوله مناسبی برای لوله کشی فاضلاب ساختمان انتخاب کنید، باید طبق شرایط ساختمان نکات زیر را مورد توجه قرار دهید:
- لازم است که لوله فاضلاب در برابر نور خورشید و ضربه مقاومت داشته باشد.
- باید در برابر فشارهای داخلی و خارجی لوله از استحکام لازم برخوردار باشد.
- لوله نباید به راحتی دچار خوردگی و پوسیدگی شود.
- اتصال لوله های فاضلاب باید به سادگی انجام گیرد.
- لوازم مورد نیاز و اتصالات لوله باید به راحتی در بازار یافت شود.
شیب مناسب در طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان چقدر است؟
ایجاد شیب مناسب یکی از مهمترین نکاتی است که لازم است تا در اجرای لوله کشی فاضلاب به آن دقت شود. هر گونه بیدقتی در این موضوع میتواند باعث بروز مشکل در سیستم لوله کشی فاضلاب ساختمان شود. چنانچه لوله کشی فاضلاب به گونهای طراحی شده باشد که شیب مورد نظر بیشتر از اندازه استاندارد باشد، سرعت جریان فضولات در لوله بیشتر از حد نرمال میشود و این موضوع باعث عبور آب از لوله میشود و احتمال اینکه ذرات جامد در مسیر لولهها باقی بماند بیشتر است و به مرور زمان باعث گرفتگی لوله میشود.
اگر شیب کمی در طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان در نظر گرفته شود هم باعث اختلال درجریان فضولات درون لوله را دچار خواهد شد و لولهها دچار گرفتگی خواهند شد. پس بهترین و استاندارد ترین شیب نرمال در اجرای لوله کشی فاضلاب حدود (۰ تا ۵ درصد) است و معمولاً در اغلب موارد با شیب ۲ درصد اجرا میشود.
در نحوه اتصال لوله های فاضلاب چه استانداردهایی لازم است رعایت شوند؟
باید بدانید که استفاده از مصالح و لولههای استاندارد در اجرای لوله کشی فاضلاب از اهمیت زیادی برخوردار است. مناسب است تا لولهها از نوع فشار ۶ یا ۱۰ بار انتخاب شوند و برای هر طرف ساختمان نیز لولههای عمودی با قطر زیر ۱۱۰ میلیمتر استفاده شوند. دقت کنید که در لوله کشی فاضلاب بهتر است از اتصالات ۴۵ درجه استفاده گردد. باید بدانید که برای اجرای لوله کشی فاضلاب، از لولههای پلاستیکی یا پلیمرها که استقامت بالایی دارند، استفاده میشود. نحوه اتصال لوله های فاضلاب در اغلب موارد به این صورت است که به راحتی از قسمت طول به هم متصل میشوند و برای اطمینان از محکم شدن آنها از چسب مخصوص استفاده میشود. با اتصال مفاصل لولهها به هم، لولهها به صورت یک تکه در میآیند.
نوع دیگری از لوله کشی فاضلاب درساختمان از مفاصل فشاری استفاده میکنند. این نوع لوله کشی که بیشتر مناسب سینک، حمام و روشویی هستند و مفاصل لولهها با فشار به هم متصل میشوند و برای اطمینان از اتصال آنها از واشر و رینگ پلاستیکی کمک گرفته میشود.
گاهی اوقات نحوه اتصال لوله های فاضلاب به روش پوش فیت انجام میگیرد. روش پوش فیت به این شکل است که در آن، لوله صاف با کمی فشار به راحتی درون سوکت قرار میگیرد و محکم میشود.
نحوه نصب و اجرای لوله کشی فاضلاب به چه صورت است؟
طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان باید بر طبق تعداد طبقات ساختمان از طبقه همکف تا بالا انجام گیرد و بهتر است تا لوله کشی دقیقاً بر طبق طرحهای از پیش تعیین شده، اجرا شوند. دقت داشته باشید که روش نصب و لوله کشی فاضلاب باید تا جای ممکن صاف باشد و از زیر ساختمان عبور نکند. اگر مجبور به رد کردن لولهها از زیر ساختمان شدید، توجه داشته باشید که باید بر روی لولهها حداقل ۱۵ سانتیمتر بتن ساده بریزید و اگر لولهها در فواصل حدود ۱ متری از پی و دیوارها قرار گرفته اند، حتماً باید سطح زیرین آنها با بتن پوشیده شوند.
حتما قبل از اتصالات لوله قائم به افقی، یک دریچه بازدید نصب کنید و همچنین یک دریچه هم در انتهای لولههای افقی بگذارید. طراحی لوله کشی فاضلاب ساختمان باید به صورتی باشد که از بالا به پایین لوله ها نصب شوند و رو به نیروی جذب زمین باشد تا حمل و انتقال فضولات سریعتر انجام گیرد. همانطور که گفته شد لوله افقی فاضلاب باعث میشود تا فضولات و آبهای استفاده شده در ساختمان به سمت لوله قائم هدایت شوند. لوله قائم هم که همانطور که از نام آن مشخص است، به صورت عمودی نصب میشود و در پایینترین طبقه به لوله افقی متصل میشود. این لوله نیز فضولات را به سوی چاه فاضلاب هدایت میکند.
در روشهای سنتی اجرای لوله کشی ساختمان اغلب لولهها را از کف ساختمان عبور میدادند و لولهها به وسیله مصالحی مثل سیمان پوشانده میشدند. امروزه بیشتر از روش دیگری استفاده میشود، (روش لوله کشی به شیوه زیر سقفی). در این روش به جای اینکه لولهها در کف نصب شوند، از زیر سقف عبور داده میشوند و از آنجایی که فشاری بر لولهها تحمیل نمیشود، احتمال شکستگی و آسیب به لولهها در این روش بسیار کاهش مییابد. مزیت دیگر که برای این روش میتوانیم نام ببریم این است که دسترسی به لولهها و انجام تعمیرات و تعویض لولهها بسیار راحت تر است و باعث کاهش هزینه تعمیر برای افراد میشود.
به طور معمول لوله کشی فاضلاب توالت در ساختمانهای قدیمی به روش لولهکشی از کف انجام میشده است و به همین علت تعمیر لوله کشی فاضلاب توالت در این شرایط بسیار سختتر و هزینهبر تر بوده است. به همین علت امروزه افراد تمایل بیشتری دارند تا از روشهای لوله کشی زیر سقفی برای لوله کشی فاضلاب استفاده کنند.
پس از اجرای لوله کشی فاضلاب برای اطمینان از این که نشتی نباشد، مدار را مورد آزمایش قرار دهید. به طور معمول این کار به وسیله آب، هوای فشرده و یا دود انجام میگیرد. متداول ترین روش برای تست نشتی استفاده از آب است، بدین صورت که ابتدا همه دهانهها را به وسیله توپی لوله فاضلاب ببندید و سپس آب را وارد لولهها کنید تا کاملاً پر شود. در این موقع باید با دقت همه محلهای اتصال را بررسی کنید تا نشتی نداشته باشند.
لازم است تا در مورد تست لوله کشی فاضلاب ساختمان دو طبقه این کار در چند مرحله انجام شود. برای اینکه اطمینان حاصل کنید که لوله کشی فاضلاب ساختمان دو طبقه شما به درستی انجام شده است اول طبقه پایین و بعد طبقه بالا را جداگانه چک کنید و از روند درست لوله کشی مطمئن شوید. بهتر است برای تست کردن لوله کشی فاضلاب این کار را برای حداقل چند ساعت بررسی کنید تا از عدم نشتی لوله ها اطمینان حاصل کنید.
نکات لازم در اجرای لوله کشی فاضلاب
لازم است که در اجرای لوله کشی فاضلاب نکات زیر را به یاد داشته باشید:
- برای اجرای لوله کشی فاضلاب حتماً قبل از شروع کار، بررسی کنید تا لولهها دارای زدگی یا ترک نباشند، چون بررسی این موضوع پس از اتمام کار بسیار سختتر خواهدشد و زحمت و هزینه زیادی را به دنبال خواهد داشت.
- برای محکمتر شدن اتصالات لازم است تا از سیم یا بستی مناسب استفاده کنید.
- برای اتصال لوله پلیکا به همدیگر باید از چسبهای قوی و مخصوص برای این کار استفاده کنید.
- توجه داشته باشید که استفاده از مصالح و تجهیزات باکیفیت نقش مهمی در نتیجه کارتان خواهند گذاشت، پس هرگز برای کمی ارزانتر شدن هزینه لوله کشی ساختمان از اجناس بیکیفیت استفاده نکنید.
- برای تمام سیفونهای استفاده شده در مسیر فاضلاب از هواکش مناسب استفاده کنید.
- برای لوله کشی در کف ساختمان هرگز از لولههای جنس گالوانیزه استفاده نکنید.
- بهتر است که برای اجرای لوله کشی فاضلاب طبق نقشه پیش بروید و از دستکاری در آن خودداری کنید.
- تست لوله کشی ساختمان لازم است قبل از نصب لوازم بهداشتی انجام شود و حداقل به مدت ۱۵ دقیقه و با فشار ۶ متر ستون آب انجام گیرد.
- باید هواکش برای خارج شدن گازها تا بالاترین نقطه ساختمان امتداد داشته باشد. این کار، هم به تهویه هوا در لولهها فاضلاب کمک میکند و هم با ایجاد جریانات و فشار هوا در لولههای فاضلاب به تخلیه فضولات درون لوله کمک میکند. لازم به ذکر است که عدم نصب درست این لولهها میتواند موجب ایجاد بوی نامطبوع در محیط ساختمان گردد.
- دریچههای بازدید، باید به گونهای نصب شود که امکان دسترسی به آن در هر زمان امکانپذیر باشد.
- نصب سیفون در سیستم لوله کشی فاضلاب موجب میشود تا همیشه مقداری آب در آن وجود داشته باشد و از خشک شدن لوله جلوگیری میکند و حشرات و بوی نامطبوع نمیتوانند به راحتی وارد محیط ساختمان شما شوند.
- لازم است تا از قرار گرفتن لولهها در معرض نور مستقیم آفتاب جلوگیری شود و حتماً روی لولهها را با عایق بپوشانید، چون نور مستقیم خورشید باعث تخریب زود هنگام لولهها میشود.
- بهتر است که انجام لوله کشی ساختمان در فصل زمستان نباشد چون میتواند احتمال ترکیدگی و یخ زدگی در لولهها را افزایش دهد.