راه‌های نشت یابی لوله‌‌های آب بدون تخریب

با پیشرفت تکنولوژی و ورود روش‌های جدید، همانگونه که در همه عرصه‌های زندگی موثر و مفید بوده است، در زمینه تشخیص نشتی لوله آب نیز بسیار تاثیر گذار بوده است. با ابداع فناوری‌های جدید، دیگر لازم نیست به تخریب قسمت‌های مشکوک برای تشخیص نشتی لوله آب بلکه امروزه از نشت یابی لوله با دستگاه مخصوص و بدون تخریب استفاده می‌کنند.

امروزه روش‌های تخصصی گوناگونی برای نشت یابی لوله های آب وجود دارند که در اکثر آن‌ها از دستگاه‌های نشت یاب استفاده می‌شود. متداول ترین علل نشتی آب در نشت یابی لوله با دستگاه عبارتند از :

  • فرسودگی لوله آب
  • گیر کردن اجسام در لوله
  • شکستگی لوله و یخ زدن لوله‌های آب در زمستان

 

مواردی از پرکاربرد ترین وسایل نشت یابی لوله با دستگاه به شرح زیر می‌باشد :


نشت یابی لوله با استفاده از دستگاه صوتی


انجام تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب با دستگاه صوتی بدین صورت است که دستگاه نشتی یاب، امواج صوتی که توسط حرکت آب ایجاد می‌شود را شناسایی کرده و از این راه تشخیص نشتی لوله آب، بدون هیچ گونه تخریبی انجام می‌پذیرد. مزیت این روش در این است که حتی امواج، کوچک‌ترین حرکات آب (حاصل از سوراخ‌های بسیار کوچک در لوله) هم شناسایی می‌شوند.
قابل ذکر است که دستگاه نشتی یاب صوتی، قادر است تنها به تشخیص نشتی لوله آب تنها تا عمق ۴۰ سانتی‌متر در زمین دست یابد.


نشت یابی لوله با استفاده ازدستگاه مادون قرمز


نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب در این روش، به این صورت می‌باشد که دستگاه نشتی یاب با گرفتن امواج مادون قرمز از طریق یک گیرنده و فرستنده که مخصوص خود دستگاه است، محل دقیق نشتی آب را مشخص می‌کند. مزیت بسیار مهم این دستگاه این است که برای تشخیص نشتی لوله آب در اعماق زمین بسیار کاربردی می‌باشد.
سایر روش های پیشرفته تخصصی که امروزه به کمک افراد آمده عبارتند از:

  • نشت یابی لوله با استفاده از دستگاه تصویر برداری حرارتی
  • استفاده از گازهای نیتروژن/هیدروژن برای نشت یابی لوله های آب
  • به کارگیری دوربین‌های آندوسکوپی برای تشخیص نشتی لوله آب پنهان و به کارگیری دستگاه‌های رطوبت سنج برای ترسیم نقشه رطوبت دیوارها می‌باشند.

تمام این روش‌های نشت یابی لوله با دستگاه که در بالا ذکر شدند، هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند اما در هر صورت نسبت به نحوه تشخیص ترکیدگی لوله فاضلاب به صورت سنتی، بسیار بهتر و دقیق تر عمل می‌کنند، و محل نشتی آب را دقیقا و به صورت نقطه‌ای مشخص می‌کنند و هیچ تخریب بی‌مورد که هزینه اضافی برای صاحب خانه داشته باشد را به دنبال ندارد.

 

راه‌های تشخیص نشتی لوله آب در بخش‌های مختلف خانه


نشتی شیر ها


نشتی شیرها اغبل به خاطر پوسیدگی واشر شیر بوجود می‌آید. به عنوان مثال واشر سینک که معمولا زیر دسته شیر قرار دارد و تعویض آن کار بسیار راحتی است. البته لازم است که ابزار مناسب تعویض آن را داشته باشید. قبل از هر اقدامی باید شیر آب اصلی زیر سینک یا شیر آب اصلی خانه بسته باشد و بعد دسته شیر را باز کنید تا به واشر را ببینید و تعویض کنید.

 

نشتی توالت

اینگونه نشتی ها می‌تواند پنهان و بدون آنکه نشانه و سر و صدای خاصی داشته باشد، باعث از دست رفتن صدها لیتر آب شوند. گاهی یک نشتی کوچک و ساده، باعث می‌شود حجم زیادی از آب به هدر رود و در نتیجه هزینه بالایی برای افراد به دنبال خواهد داشت. خوشبختانه تعمیر نشتی توالت، کار ساده و ارزان قیمتی می‌باشد چنانچه متوجه نشتی آب در توالت شدید، لازم است درب بخش تانکر سیفون را بردارید و چند قطره‌ای رنگ خوراکی به داخل تانکر سیفون اضافه کنید. 30 دقیقه صبر کنید و در این زمان سیفون را نکشید. درطی این مدت اگر آب رنگی در داخل کاسه توالت دیدید، به معنی این است که یک جای کار مشکل دارد. اما اگر آب داخل کاسه توالت بی رنگ و شفاف است، مشکلی وجود نداشته است.

 

نشتی دریچه‌ی میان سیفون و کاسه توالت

به جرات می‌توان گفت که بیشترین دلیل نشتی آب توالت، درست کار نکردن این دریچه می‌باشد. واشر این دریچه در بخش پائینی تانکر سیفون نصب شده است و وقتی سیفون را می‌کشید، این دریچه بلند شده و آب را به داخل کاسه توالت می‌ریزد. اگر این دریچه خراب شده باشد، آب به صورت شبانه روزی (حتی در مواقعی که سیفون را نزده‌اید) از تانکر سیفون به داخل کاسه توالت می‌ریزد.

 

معیوب بودن دسته یا دکمه سیفون

اگر در این دسته یا دکمه آسیب وجود داشته باشد، با اندکی حرکت دادن ملایم آن، می‌توانید مانع از سرریز کردن آب به داخل کاسه توالت شوید. اگر گمان کردید که مشکل در این بخش می‌باشد، لازم است که دکمه یا دسته سیفون را تعویض کنید.

 

نشتی در لوله شوفاژ


می‌توان گفت از مهمترین دلایلی که باعث نشتی در لوله شوفاژ می‌شوند عبارتند از : فرسودگی لوله شوفاژ، استفاده از لوله‌های آهنی و نامناسب و یا بوجود آمدن اختلال در لوله کشی ساختمان و آب بندی نامناسب. گاهی نشانه های نشتی لوله شوفاژ را می‌توان از بروز رطوبت، نم زدگی و لکه‌های زرد رنگ روی دیوار قسمت‌های مختلف منزل و یا صدای چکه کردن آب تشخیص داد. اما در اغلب اوقات، برای تشخیص نشتی لوله شوفاژ، به کمک یک فرد متخصص نیاز خواهید داشت. شرکت‌ها و افراد متخصص در زمینه نشتی لوله آب، در اغلب موارد برای تشخیص محل نشت و علت نشتی لوله شوفاژ، از روش‌های تشخیص نشتی لوله شوفاژ با استفاده از دوربین حرارتی و دستگاه تشخیص ترکیدگی لوله آب کمک می‌گیرند. بعد از پیدا کردن علت و شدت آسیب و نشتی شوفاژ، ممکن است لازم باشد که برخی از لوله‌ها یا کل لوله کشی شوفاژتان را تعویض کنید.
می‌توانیم از دیگر دلایل نشتی لوله شوفاز یا ترکیدگی لوله شوفاژ، موارد زیر را نام ببریم :

  • به کار بردن اتصالات غیر استاندارد برای اتصال لوله‌ ها
  • توکار بودن لوله‌های فلزی شوفاژ و خوردگی لوله‌ها در خاک مرطوب و آهکی
  • بروز واکنش شیمیایی بین دو لوله غیر همجنس در کنار یکدیگر
  • نزدیکی لوله‌های آب گرم و سرد و انبساط و انقباض لوله‌ها در کنار یکدیگر
  • ترکیدگی لوله به علت یخ زدن لوله فلزی عایق نشده

 

 

نشتی در آب استخر و منبع آب


در ساختمان ‌هایی که دارای استخر می‌باشند، نشتی آب معمولا بسیار رایج است و متاسفانه نشتی استخر، مقدار بسیار زیادی از آب را می‌تواند به هدر ‌دهد. این نشتی آب با بوجود آوردن هزینه‌های کلان قبض آب، هزینه‌های جانبی نیز از جمله هزینه تشخیص ترکیدگی لوله با دستگاه، تعمیر لوله کشی پس از تشخیص و بنّایی خود استخر را هم به دنبال خواهد داشت. چنانچه تمایل دارید قبل از کمک گرفتن از متخصصین ترکیدگی لوله با دستگاه، خودتان از احتمال نشتی استخر باخبر شوید و علائم آن را بدانید به نکات زیر دقت کنید و به خاطر بسپارید:

  • کاهش غیر عادی و روزانه سطح آب در استخر
  • ترک خوردگی در کاشی‌های دیوار و کف استخر
  • وجود جلبک‌ درون استخر بلافاصله بعد از تصفیه شیمیایی آب استخر

 

نشت یابی لوله های آب در بخش‌های دیگر خانه به چه صورت می‌باشد؟


همیشه مکان دقیق نشتی آب کاملا واضح و شفاف نیست. اکثرا نشتی آب از یک مکان شروع می‌شود و بعد به جاهای دیگری سرایت پیدا می‌کند که آسیب‌های زیادی را به دنبال خواهد داشت. برای اینکه متوجه شوید آیا در خانه نشتی وجود دارد به دنبال نشانه هایی مثل دیوارهای مرطوب، تغییر رنگ یا لکه روی کف، سقف، دیوارها و یا حتی کف کابینت و زیر سینک ظرفشویی باشید. مثلا جمع شدن آب در کف کابینت یا کف خانه هم می‌تواند یکی از نشانه های چکه آب باشد.

 

روش های پیشگیری از نشتی آب لوله


چنانچه می‌خواهید خود را از دردسر نشتی لوله آب و احتیاج به متخصص نشت یابی لوله های آب آزاد کنید، بهترین کار پیشگیری از نشتی لوله است. مواردی که در ادامه بیان می‌کنیم می‌تواند برای شما کمک کننده باشد. برای جلوگیری از نشتی آب در لوله حتما مخزن آب سرد را بپوشانید و لوله‌های آب خانه که در دسترس‌تان هستند را عایق بندی کنید. همچنین باید لوله‌های آب پوسیده و قدیمی را قبل از ترکیدن و آسیب دیدن، تعویض کنید.
لازم به یادآوری می‌باشد که حتی با عمل به روش‌های جلوگیری از نشتی آب لوله، باز هم امکان دارد به علت فرسوده شدن لوله‌ها و یا عایق نبودن لوله‌هایی که به آسانی عایق نمی‌شوند (مثل لوله‌های آب زیرزمین) باز هم نشتی آب برای منزل شما بوجود بیاید. اما همیشه انجام اقدامات پیشگیرانه، احتمال وقوع آن را کمتر میسازد.